Stig Linderholm drev under flera år Grangärde Maskin där allt effektivare trädskördaraggregat utvecklades och tillverkades. Den framgångsrika verksamheten har idag namnet ”Log Max”, som VBIK besökte 2023 . Nu håller Stig Linderholm och Hans Arvidsson på att göra om bravaden, men nu med återbeskogningsmaskinen, ”PlantMax”.
Världen behöver plantera träd! Det gäller inte bara att nyplantera för industrins avverkningar, vilket naturligtvis är det största behovet, men det finns behov att återställa skog efter skogsbränder, stoppa avskogningen och ökenutbredning, återställa tidigare betesmarker så att det finns träd osv. Troligen är globala behovet av plantering betydligt mer än 4 miljarder plantor per år och det på alla kontinenter.
”PlantMax” är utvecklad inom Plantma Forestry AB, bereder marken och sätter en planta i den beredda marken med en kapacitet av 2000 - 3000 plantor/timme. Vi fick veta hur detta är möjligt. I dagsläget finns det 14 enheter som går i drift ute i världen och orderboken för 2025 är redan fylld, 25 enheter skall tillverkas.
2024-11-20
Hans Arvidsson och Stig Linderholm
Kort video från Brasilien
Kerstin Linden hade också en intressant presentation 2023:
I somras driftsattes en HVDC-station på Shetland, som via en kopplingsstation och kablar sammanbands med två HVDC-stationer på skotska fastlandet. Därmed hade Europa fått sin första så kallade multiterminala HVDC-överföring för förnyelsebar elproduktion. Och flera är på väg.
Kerstin Lindén, teknikansvarig i offerter och projekt på Hitachi Energy, HVDC, har sedan 2008 arbetat med att förverkliga HVDC-nät med spänningsstyva omriktare. Först som R&D projektledare och sedan som teknikansvarig i Skottlandprojektet.
Hon berättade om utmaningarna med multiterminala HVDC-överföringar och HVDC nät, dels i samband med Skottlandprojektet, men framförallt för framtida multiterminala överföringar där bipoler och DC-brytare ingår
2024-11-13
Magnus Genrup, Professor vid Lunds Tekniska Högskola, belyste hur gasturbiner passar in i det svenska kraftsystemet.
Vårt energisystem behöver en tredjedel planerbar produktion, en tredjedel reglerbar produktion och en tredjedel intermittent produktion för att fungera. Här är gasturbiner en effektiv lösning som bidrar med nätnytta som reaktiv- och kortslutningseffekt – utöver att vara del av basproduktionen.
En stor fördel är att gasturbinen är flexibel och man kan normalt starta och lasta fullt inom 4 till 10 minuter för en enkelcykel, medan en gaskombi tar cirka 30 minuter.
Gasturbinen är en förutsättning för utbyggnad av övrig icke-planerbar produktion.
2024-10-23
Per Norberg, fd FoU ansvarig för Vattenfall T&D verksamhet och fd professor vid Chalmers Tekniska Högskola, berättade om hur vår elförsörjning byggdes upp och de utmaningar vi stått inför och även har framför oss.
Sveriges elförsörjning har från och med 1930- talet skilt sig från övriga länder i Europa i den meningen att huvudproduktionen till stora delar bestod av långt bort belägen vattenkraft ägd av flera olika företag. När kärnkraften skulle införas var den till stora delar tänkt att anslutas till 800kV.
2024-10-16
Den svenska skola kännetecknas av att elevernas kunskaper enligt de s k Pisaundersökningarna successivt har försämrats under flera årtionden.
Roland Ekinge beskrev en systematisk metod att få grepp om komplexa problem i stora organisationer med många människor inblandade. Han var dock pessimistisk om att det skulle gå för politikerna är ointresserade av frågan.
Ekinge är civilingenjör från Chalmers i Göteborg. Efter examen fortsatte han på Chalmers och avlade doktorsexamen 1972. Han har arbetat med problemlösning och utveckling i industrin och har gett ut en bok i ämnet: "Den otydliga skolan"
2024-09-16
Thomas Johansson, grundare och vd för Mine Storage International AB gav sin syn på energilagringens roll i energiomställningen.
Thomas är född i Ludvika, har under 26 år på ABB bott i tre världsdelar och tillhört globala ledningen på HVDC i fem år med basen i Ludvika. Sedan starten 2020 är han VD för bolaget Mine Storage.
Omställningen till fossilfria alternativ accelererar och Thomas redogjorde för resultaten i en studie av behoven av energilager i två av Svenska kraftnäts framtidsscenarios utförd tillsammans med Power Circle och två teknologer från Uppsala Universitet.
2024-08-14
Museets samling innehåller produkter som representerar flera epoker i företagets nästan tvåhundra år långa livscykel – allt från verktyg, träbearbetning och ångmaskiner från 1800-talet till dagens mer moderna anläggningsmaskiner. Genom samlingen kan du följa produkternas utveckling genom tiderna och se prov på den banbrytande ingenjörskonst som förde Sverige in i den industriella tidsåldern. Alla objekt i samlingen är renoverade och de flesta är i fungerande skick.
Vi fick en intressant rundvandring i museet som leddes av Lars Eriksson.
2024-05-25
Mötet inleddes med att Gunnar Flisberg presenterade 2024 års mottagare av VBIKs teknikpris, Mats Berglund, global produktchef för HVDC transformatorer inom Hitachi Energy. Diplomet överlämnades av VBIKs ordförande Tommy Hjort.
Mats har visat teknisk briljans vid utvecklingen av HVDC transformatorer för 800 och 1100 kV. Mats är en ledargestalt som byggt upp ett stort förtroende hos kunder för sin tekniska kompetens.
2024-04-24
Per Holgersson, Hitachi Energy, presenterade ersättningsgaser till SF6. EU har genom sin långsiktiga Green Deal-strategi som mål att minska växthusgaserna med 100 % från 2050.
I högspänningssystem har SF6 använts i mer än 40 år för att bryta elektriska strömmar på grund av dess goda egenskaper, men hantering och slutförvaring har hela tiden varit en utmaning. Hitachi Energy har därför utvecklat en ny portfölj av produkter för högspänningssystem kallad EconiQ, som miljöeffektivt ersätter SF6-gasen.
2024-04-24
Vi bjöd in nätägare, solcellsinstallatörer och användare till en rundabords- diskussion för att informera dem som går och funderar på att installera solceller på sin fastighet.
Johan Carlsson, VD Västerbergslagens Elförsäljnings AB, och Stefan Karlsson, Lektu El & Energi AB Borlänge, hade presentationer. Börje Jansson, Ludvika, som har installerat solceller på taket till sin villa, berättade om sina erfarenheter av anläggningen.
24-03-20
Johan Karlsson
Stefan Karlsson
Börje Jansson
SR Stenas Martin Thunarf, Driftingenjör, och Stefan Larsson, Driftingenjör, berättade om bolaget, som är Sveriges största ägare av landbaserad vindkraft. Bolaget projekterar, bygger och förvaltar effektiva vindparker för ett långsiktigt ägande. Bolagets drygt 200 vindkraftverk producerar varje år 2 TWh el. Ytterligare 0,7 TWh är under byggnation.
Dessutom gav de information om de projekt som byggs just nu, om Vindpark Saxberget, vindkraftsteknik, och om vindkraftens miljönytta och miljöpåverkan.
24-03-13
Länk till Protokoll Verksamhetsberättelse för 2023
Det svenska företaget NOVATRONs lösning på detta problem bygger på principen att bilda ett magnetfält som utsätter de inneslutna plasmapartiklarna för ett ökande repellerande magnetfält när partiklarna avlägsnar sig från reaktorns centrum.
Novatrons princip för inneslutning av plasmat är ett genombrott i fusionsforskningen som hittills främst använt sig av ett plasma inneslutet i en ring, en toroid kallad tokamak. Denna princip används till exempel i det internationella samarbetet som bygger en forskningsreaktor Iter i Cadarache i Frankrike för experimentell drift under år 2025.
Novatrons Gustaf Mårtensson presenterade NOVATRONs satsning på fusionsforskning med siktet inställt på att slutligen bygga en fullstor reaktor som genererar el kommersiellt.
24-03-06
Jenny Jansson berättade lite om sig själv och mer om sitt arbete vid VBU och för European Space Education Resource Office (ESERO).
Med sin energi entusiasmerar hon eleverna till fysisk aktivitet och att lära mycket mer om rymden. En grupp Ludvikaelever hade direktkontakt med Sveriges tredje person i rymden, Marcus Wandt i slutet av januari. Marcus åkte till rymdstationen ISS den 18 jan och kontakten bestod i frågor och svar via videolänk.
24-02-14
Analyser visar att elanvändningen i Sverige kan landa på 310 TWh år 2045 – en ökning med omkring 120 % från dagens 140 TWh.
Professor Harry Frank, som byggt upp enheten för FACTS inom ABB och är ledamot av Kungliga Vetenskaps-akademien, kommenterade utvecklingen fram till dagens energisituation och belyste den utmaning det innebär att mer än fördubbla el-genereringen i Sverige.
24-01-31