En hundraårig historia

Bilden är tagen vid ASEA verkstäder i Ludvika ca 1930-tal. Elbilen är tillverkad av ASEA.

Hur kan det komma sig att en förening efter mer än 100 år fortfarande är en del av samhällsutvecklingen?

Svaret är enkelt, ett genuint teknikintresse samt en miljö där högteknologisk gruvindustri och elindustri fortfarande utvecklas. Föreningens syfte med att inspirera samt bygga broar mellan ny kunskap och kunskapstörstande har varit, är och kommer vara dess grundläggande syfte. Trots namnet Västerbergslagens ingenjörsklubb så är alla som har ett teknikintresse välkomna att ta del av kunskap eller vara med att sprida kunskap.

Ingeniörsklubbens histora

Västerbergslagens Ingeniörsklubb (VBIK) bildades den 8 juni 1922 av överingenjör Karl-Erik Eriksson, som en ”meningsfylld sammanslutning av bergstekniker och elektrotekniker”. Den första sammankomsten hölls den 2 september i Frimurarlokalen, Gustavsberg i Ludvika, med 65 medlemmar, vilka lyssnade till ett föredrag över ämnet: ”Finnes utsikter till en snar förbättring av det nuvarande konjunkturläget?”


Fram till 1940-talet bestod verksamheten av tekniska föredrag, ofta med efterföljande supé på Järnvägshotellet. Exempel på föredrag som hölls: ”Volvobilen, några ord om svensk automobiltillverkning” (direktör Assar Gabrielsson) och ”Kvicksilverlikriktarens tekniska grunddrag” (Uno Lamm).


Under 40-talet förenklades måltiden och s.k. diskussionsaftnar förekom under några år.

År 1945 höll professor och Nobelpristagare Hannes Alfvén det uppmärksammade föredraget ”Utvinning av atomkärnans energi. Han besökte även VBIK 1961 och talade då om "Plasmafysik".


År 2022 firade VBIK sitt 100-årsjubileum meden högtidsdag den 17 september i Folkets Hus i Ludvika och utgivandet av boken "Teknikutveckling i Västerbergslagen".


Ingeniörsklubben firade 100 år!

Vi firade jubileet med en högtidsdag den 17 september 2022 i Folkets Hus i Ludvika. Förutom VBIK-medlemmar var representanter för teknikföreningar från andra städer inbjudna. Representanter från Stockholm, Göteborg, Norrköping, Västerås och Örebro hade kommit. Totalt deltog drygt ett åttiotal personer i firandet.

Vi började kl. 15:00 med en estraddebatt om utmaningarna, nu och framåt, inom elkraftsystemet.

Bo Normark ledde diskussionen med Sonja Berlijn, Harry Frank, Gunnar Asplund och Bertil Moritz.

Vi avslutade med en trerätters middag med utnämning av Erik Spicar till hedersmedlem, kåseri av Eva Björving, uppvaktning av inbjudna teknikföreningar, och uppträdande av sångarna Ellinor Brolin och Marcus Leu.


Klicka på bilderna nedan!